Interview aan de LINDA

HUISJE, BOOMPJE, PANDEMIE VOLGENS MAKELAAR DINA HEULE: ‘DE HUIZENMARKT IS NU GEZONDER’

We zijn super trots dat het interview te lezen is op LINDA of hieronder:

INTERVIEW 15.04.2020 | 15:57 UUR | ROWAN PEPERKAMP

” De woningmarkt staat onder spanning. Hoge prijzen, lage rente en de vraag is nog altijd groter dan het aanbod. Bezwijkt de huizenmarkt al onder de effecten van het virus of zit het nog in de incubatietijd?

Dina Heule en haar vriend Thomas van Elteren werken samen als makelaarskoppel en voelen elke beweging op de huizenmarkt.

MAKELAARSDUO

Heule en Van Elteren houden kantoor in Utrecht: de één richt zich op de verkoop en de ander is verantwoordelijk voor de aankoop. Heule: “We doen veel combinatiedeals. Daarbij helpen we mensen met zowel de verkoop van het oude, als de aankoop van een nieuw huis. ‘Relaxt verhuizen’ noemen we dat”, vertelt ze. “We kennen elkaar van de werkvloer en waren toen al een goed duo. Na al die jaren zijn we een doorgewinterd makelaarskoppel.”

AANKOOP

Je zou misschien verwachten dat de huizenverkoop zou stagneren door de coronacrisis, maar de agenda’s van het koppel zijn verre van leeg. De huizenmarkt is kolkend in beweging en er komen elke dag nieuwe kopers en verkopers bij. “Er is een grote groep die de zoektocht naar een nieuw huis gewoon voortzet. De vraag is niet veranderd. Maar sommige kopers werden voorzichtiger. Die keken het liever even aan”, vertelt Heule. “Zij lieten zich vooral leiden door het gerucht dat de prijzen in rap tempo zouden dalen.” Veel van deze mensen hebben hun zoektocht toch hervat. “Men lijkt snel te wennen aan de situatie en alle coronamaatregelen”, beredeneert Heule.

VERKOOP

Nadat de coronamaatregelen van kracht werden, signaleerde Heule dat veel mensen hun huis kwijt wilden: “Iedereen wil zijn huis opeens zo snel mogelijk verkopen, voordat de huizenprijzen omlaag gaan en er kans is op verlies.” Bij de bezichtigingen is het wat rustiger, maar dat betekent niet dat het werk nu stil ligt. “Momenteel is de vraag nog altijd hoger dan het aanbod. Dat er kijkers afvallen is een feit, maar nu ik twintig in plaats van dertig kijkers heb, voorzie ik nog geen problemen”, noemt Heule.

HOGERE RENTE

De gemiddelde huizenprijs is nu extreem hoog, maar de rente juist extreem laag. Dat maakt de aankoop van een huis nu voordelig, qua vaste lasten. Als de huidige situatie rondom het coronavirus nog veel langer aanhoudt én de rente stijgt, zal dat volgens Heule effect hebben op onze financiële daadkracht. “Dan verwacht ik wel dat de woningen langer in de verkoop staan en dat de prijzen omlaag gaan. Een lage koopprijs mét hoge rente maakt de maandlasten namelijk minder voordelig. De maandlasten zeggen meer dan de prijs van de woning.”

ABNORMAAL

Toch denkt Heule dat de pandemie niet direct drastische veranderingen met zich meebrengt. Heule: “De huizenmarkt verkeerde in een abnormale staat, waar overbieden normaal was. Wat nu gebeurt, lijkt juist gezonder dan de situatie vóór de coronacrisis.” Ben je van plan te verhuizen? Volgens deze verkoopmakelaar: “Gewoon doen. Luister naar je gevoel en doe waar jij aan toe bent. Er zal altijd sprake zijn van omstandigheden binnen de woningmarkt.”

Wil jij verhuizen en ben je nieuwsgierig naar wat wij voor je kunnen betekenen? Ik kom graag bij je langs.