“Mijn eigen huis verkopen als makelaar, niet zo makkelijk als het lijkt”

We verkochten ons huis, en dit vond ik ervan!

5 jaar geleden kocht ik het, mijn eigen huis! Ik was opslag verliefd en het was precies wat ik zocht. Een flinke opknapper in een van de sfeervolste straatjes in Zuilen met achtertuin. Ik heb 3 maanden in de verbouwing geleefd en gewerkt voordat de grote klussen klaar waren. Muren moesten gesloopt, de WC verplaatst en vloeren vervangen. Maar ook plaatsten we (mijn vader en ik) een nieuwe keuken, werd er een gashaard geïnstalleerd en hebben we alle muren en kozijnen eindeloos geschilderd.

Je begrijpt het al, ik ben ontzettend emotioneel betrokken bij ons huis. Toen Thomas erbij kwam wonen hebben we nog meer gedaan. De vloeren beneden vervingen we door een echte houten vloer (met pijn in mijn hart, daar ging de originele vloer), ook boven werd gestukt en geschilderd en een nieuwe vloer gelegd.

Nog steeds zijn we beide blij en trots op het eindresultaat! Maar wat doe je als je als makelaars je eigen huis moet verkopen?

Vertrouwen

In een normale situatie als jij je huis gaat verkopen dan kun je – als het vertrouwen goed is – varen op de expertise van jouw makelaar. Nu moesten we onszelf natuurlijk adviseren. Over een vraagprijs en verkoopstrategie bijvoorbeeld. Lastiger dan ik dacht. We verzanden in eindeloze discussies en het uitdenken van alle mogelijke scenario’s. Daarom hebben we hulp gevraagd aan collega makelaars. Erg fijn om te sparren en onze ideeën en plannen te pitchen. Op dat advies zijn wij gaan varen!

Je huis verkoopklaar maken

Normaal gesproken geef ik mensen gemakkelijk tips om hun huis voor een hogere prijs te kunnen verkopen. Ruim dit nog even op, verander dit nog even. Verf nog even die muur. Dat soort dingen. Nu kon ik zelf aan de bak! Eerlijk gezegd viel dit me best wel tegen. Als je ergens woont vallen veel kleine dingen je nauwelijks meer op, maar als je er kritisch naar gaat kijken blijf je maar nieuwe dingen zien die je kunt verbeteren, ergens moet je ook een grens trekken.

We hebben alle kozijnen nog een keer laten schilderen, de voor- en achtertuin een flinke opknapbeurt gegeven en veel opgeruimd. Daarnaast wilde ik heel erg graag dat mensen verliefd werden op de woonkamer. Dus hebben we nog een muur geverfd, schilderijtjes opgehangen en een nieuwe bijzettafel gekocht.

Ik weet zeker dat het heeft bijgedragen, en dat het één van de redenen was waarom het huis zo goed verkocht is, maar het heeft ook echt meer tijd in beslag genomen dan ik had gedacht!

Emotie vs. Ratio

Zoals je hierboven wel kunt lezen ben ik natuurlijk erg emotioneel betrokken met mijn huis. Ik kon mijn eigen gevoelens helemaal niet goed opzijzetten. Daarom ben ik ook zo blij dat ik de bezichtigingen niet zelf gedaan heb. Dit heb ik uit handen gegeven. Als ik deze zelf zou doen zou ik mijn overdreven positieve kijk op mijn huis willen opdringen aan anderen. Ook was ik misschien een beetje bang voor kritiek op mijn keuzes die ik met zoveel liefde had gemaakt.

Bij het verkopen van een huis is het juist ontzettend belangrijk dat mensen neutraal een huis kunnen bezichtigen. Natuurlijk ben je als verkopend makelaar aan het ‘verkopen’ maar de kunst zit hem wat mij betreft juist in het meedenken en mensen op hun gemak stellen. Vertrouwen uitstralen en vragen kunnen beantwoorden. Het huis moet zichzelf verkopen!

Nog beter inleven

Ik ben altijd al erg empathisch van mezelf, maar ik denk dat ik me nu nog beter kan inleven in mijn klant. Tijdens de bezichtigingen houd ik mijn klanten bijvoorbeeld altijd op de hoogte van hoe het gaat. Ik heb nu weer ervaren hoe belangrijk dat is. Iets wat ik dus ook met heel erg veel plezier blijf doen.

Een huis verkopen blijft gewoon één van de meest spannende en stressvolle dingen uit je leven. Dat ik hierbij mag helpen blijf ik bijzonder vinden!

Nieuwsgierig naar ons oude huis en even binnenkijken?