Wat doe jij met je tuin?

Als jij bezig bent met je nieuwe huis inrichten, denk jij dan ook aan je tuin?

Nou de meeste mensen niet. Aan de ene kant niet gek, want binnen in voor de meeste mensen belangrijker… echter kun je juist ook veel doen in je tuin voor een compleet plaatje. Zoek jij een goede hovenier, dan hebben wij hem voor je gevonden.

Bram Jan werkt samen met zijn vader als Hovenier in Hilversum, Utrecht en omgeving. Een jonge gedreven hovenier met leuke ideeën. Zo heeft hij ook het ontwerp voor ons nieuwe tuin gemaakt. Wij vonden het heel belangrijk om veel groen aan te brengen en ik hou persoonlijk niet van de zogenoemde ‘finex tuin’. Hij heeft dat allemaal samengebracht in een heel tof ontwerp!

Ik stelde hem een paar vragen:

Wat is het grootste misverstand als gaat om je tuin aanleggen?

“Wat een tuin kost. De meeste mensen hebben geen idee waar ze aan moeten denken wat een tuin kost. Ik merk vaak dat er een waslijst is aan wensen, wat voor mij een leuke uitdaging is om het beter te realiseren dan zij voor ogen hebben.

Denk aan een douglas overkapping, tegels met voeg tegen het onkruid, een verhoogde plantenbak, Kliko ombouw, tuinverlichting, Vlonder van hardhout of composiet, eventueel een tuinkast, fietsenschuurtje, enz.
Ze hebben echter een budget van €5000,- Daar kunnen we net een vlonder van 3 bij 3 voor neerleggen en je tuin aanplanten.

Mensen vergelijken buiten met binnen, dat is niet gek! Waarom zou een terras buiten 2,3 of 4 keer zo duur zijn als binnen? Dat klopt ook wel, maar reken niet alleen de vloer, reken ook de onderconstructie mee (houten balken, ondervloer, isolatie, de arbeid hiervoor) Mijn advies de waarde van je woning, neem daar tussen de 3 en 10 procent van voor de tuin, dan kunnen wij alles realiseren wat er te wensen is.”

Welke planten zijn het moeilijkst te onderhouden? En welke juist verstandig?

“Tegenwoordig krijgen wij steeds meer gevoel voor de natuur, wat ik ontzettend fijn vind maarrrr… Denk 2 keer na voordat je aan fruitbomen begint om daar ook daadwerkelijk vruchten van de eten. Dit vereist wel inzicht en kennis met snoeien, ook de standplaats is erg belangrijk. Dit zal ik altijd door een professional laten doen. Voor rozen geld hetzelfde, hiervan is kennis nodig van snoeien om hem goed tot zijn recht te laten komen.

Maar planten in de tuin ontzettend leuk, maar de vraag blijft altijd ‘Waar zet is wat neer?’ Wil je dit wel zelf doen? Dan kunnen wij vanaf €150,00 een beplantingsplan maken. Daarbij word een prijs meegeleverd met de kosten van de planten. Wat hebben wij daarvoor nodig?

  • Een paar foto’s van de tuin.
  • Standplaats van de tuin (op het zuiden, zuid-oost, enz.)
  • Welke kleuren wil je laten terugkomen?
  • Welke stijl heeft je voorkeur (strak en rustig, Landelijk natuurlijk, Piet oudolf stijl dit zijn grassen met veel kleur) hoe meer informatie wij kregen hoe beter het plan.
  • Wat zie jij als meegemaakte fouten in het aanleggen van tuinen?”
    Dat is verkeerd advies is gegeven. Iedereen heeft een idee van elementen, planten op een bepaalde plek, enz. Maar is dat wel handig? Als voorbeeld; Veel mensen willen achter in de tuin een overkapping, want daar willen ze zitten als het regent. Ze vergeten dat je wel door de regen moet om daar te gaan zitten, als je wat drinken en/of eten wilt pakken moet je weer door de regen. Probeer het dichter bij huis te realiseren.

Ook word er wel eens vergeten over de afwatering en tuinverlichting.
Zeker met stortbuien die wij steeds vaker gaan krijgen is dat erg belangrijk.
Verlichting wil je graag onder de grond hebben. Dus dat moet voor de start van de aanleg duidelijk zijn. Wil je ergens ook nog een stopcontact leg dan een 5 aderige grondkabel in de grond, dan kan je alle kanten op!”