Alles over verhuizen (met handige verhuis checklist!)

Of je nou in een koop- of huurwoning woont, wanneer je besluit om te verhuizen komt er een hoop op je af. Om jouw verhuizing succesvol te laten verlopen is een goede voorbereiding belangrijk. Waar je tegenaan kunt lopen en hoe je je goed voorbereid, dat lees je in deze blog.

Waar je aan moet denken

Jouw verhuizing staat vast, en je bent misschien een beetje overdonderd door alles wat er moet gebeuren. Begin met het regelen van de administratieve afhandeling, zoals een koopakte en de notaris. Vergeet ook niet om je huur op te zeggen of een goede planning te maken met betrekking tot de verkoop van je eigen woning.

Waarschijnlijk neem je niet alle spullen mee naar je nieuwe huis. Denk bijvoorbeeld aan je raambekleding, grote kasten die je niet meer kwijt kunt in je nieuwe huis of de mooi ingebouwde gashaard die je niet meer nodig hebt. Maak een afspraak met de nieuwe bewoners van je oude huis om te praten over de overname van bepaalde spullen. Maak ook een afspraak met de oude bewoners van je nieuwe huis om te kijken wat jullie willen overnemen.

De voorbereidingen

Verhuizen kun je niet alleen. Vraag vrienden en familie om hulp, of schakel een bedrijf in. Vergeet ook niet op tijd verlof aan te vragen voor de verhuizing. Veel werkgevers geven je 1 of 2 vrije dagen voor de verhuizing. Ook is het goed om alvast een verhuiswagen te regelen, zodat je hier niet op misgrijpt.

Wanneer je voldoende hulp hebt weten te regelen zorg jij ervoor dat ze zo min mogelijk werk hebben op de dag van de verhuizing. Dat doe je door ruim van tevoren al door je spullen heen te gaan. Beslis welke spullen er weg mogen (een verhuizing ruimt enorm op!) en welke spullen er in dozen moeten. Als je slim bent schrijf je op elke doos waar deze naar toe moet. Bijvoorbeeld keuken, slaapkamer, badkamer, enzovoorts. Schaf hiervoor verhuisdozen aan, deze zijn stevig en gaan niet zo snel kapot.

Denk eraan dat je belangrijke spullen niet ergens onderin een doos stopt, maar dat je deze in de buurt houdt.

verhuizen

Je oude woning

Wanneer alle spullen in dozen zitten, en de meubels uit elkaar zijn gehaald is het ook tijd voor de grote schoonmaak van je oude huis. Je kunt de verhuizing ook meteen aangrijpen om je koelkast en vriezer een goede schoonmaakbeurt te geven. Eigenlijk worden alle klusjes waarvoor je alles opzij moet schuiven of leeg moet halen ineens een stuk makkelijker wanneer je gaat verhuizen. Geeft dat geen goed gevoel?

Andere blogs over wonen en verkoop

Je nieuwe woning

Voor je naar je nieuwe woning verhuist is het verstandig om alvast het gas, water en licht te regelen. Vergeet ook niet om de juiste verzekeringen af te sluiten, zodat alles geregeld is op het moment dat je overgaat. Naast de verzekeringen en het gas, water en licht betaal je alvast de gemeentelijke belastingen vooruit. En vergeet ook niet overal je nieuwe adres door te geven.

Heb jij gechipte huisdieren? Vergeet dan ook het adres van hun chip niet aan te passen.

Andere belangrijke punten:

  • Stem de overdracht van je huizen goed op elkaar af
  • Pas je belastingteruggaaf aan
  • Heb je een afvalpas nodig?
  • Pas je reiskostenvergoeding aan
  • Lever je oude sleutels in
  • Laat nieuwe sleutels bijmaken
  • Neem de meterstanden op, zowel in je oude als nieuwe huis
  • Opvang voor je kinderen en/of huisdieren tijdens het verhuizen
checklist verhuizen

Waarom Dina als jouw makelaar?

In contact komen met Dina

Heel veel succes met verhuizen!