Waarom het nooit een goed idee is om zelf je huis te verkopen.

De huizenmarkt is de afgelopen Jaren flink veranderd. Sinds 2015 is het woningaanbod drastisch gedaald, is de verkoopsnelheid flink gestegen en de rente lijkt lager dan ooit. Goed nieuws voor iedereen die zijn woning wil verkopen: er zijn op dit moment heel veel mensen die een huis willen kopen! Daardoor lijkt het een fluitje van een cent om je huis te verkopen. Maar is dat wel zo?

1. Heb jij de ervaring en kennis in huis?

De wetgeving verandert voortdurend, dus grote kans dat er inmiddels weer een hoop veranderd is sinds jij je vorige huis hebt verkocht. Een makelaar is iedere dag bezig met huizen dus weet wat hij doet. Bij de verkoop van je huis komt een heleboel kijken waar je verstand van moet hebben. Als NVM Makelaars blijven wij op de hoogte van alle nieuwe regels en wetgeving, wij volgen ieder jaar diverse cursussen om onze kennis bij te scholen.

2. Hoe vaak verkoop je een huis in je leven?

Inderdaad, de meeste mensen niet vaak. Gemiddeld wonen mensen zo’n 7 jaar in een huis. Het is daarom niet zo gek dat je niet meer precies weet hoe het allemaal ging de vorige keer. Daarnaast is het ook een heel spannend proces. Je gaat je veilige plek verlaten, je hoopt dat je alle goede beslissingen neemt en er komen een boel vreemde mensen in je huis. Om over alle juridische rompslomp nog maar niet te beginnen. Een makelaar heeft kennis van zaken, doet dit dagelijks en kan een fijne sparringpartner zijn in deze spannende tijd. Een goede makelaar behoedt je voor verkeerde beslissingen, geeft je opties en denkt echt met je mee.

3. Hoe bepaal jij je de waarde van je huis?

Hoeveel denk jij zelf dat je huis waard is? Een zware dobber voor iemand die geen verstand heeft van huizen, geen database heeft waarin hij andere verkochte woningen kan bekijken en daarnaast nog eens verblind wordt door emotie. Er verschijnen steeds meer tools waarmee jij een ‘waarde-indicatie’ af geven van jouw huis, maar besef je goed dat ze niet binnen zijn geweest en ieder huis uniek is. Er komt wel iets meer bij kijken dan een schatting…..

4. Hoe bepaal jij de vraagprijs van je huis?

Weer een andere sport. Ga je een tactische vraagprijs hanteren zodat je heel veel bezoekers krijgt in de hoop dat ze gaan overbieden? Heb jij een bepaalde prijs in je hoofd en wordt dat je vraagprijs, met het risico dat er geen kip op af komt. Ik luister altijd naar de wens van verkoper, waar heb jij behoefte aan? Dan gaan we samen een goede strategie bedenken om dat te bereiken!

4. Een goede presentatie op Funda
Een goede presentatie begint met representatie foto’s van je woning. Probeer voor de grap maar eens zelf foto’s te maken van je woonkamer: nog niet zo gemakkelijk he? Die eerste indruk is voor kandidaat-kopers hartstikke belangrijk, bij slechte foto’s haken kopers al snel af. Besteed daarom geld aan een goede presentatie, het is het dubbel en dwars waard. De meeste NVM makelaars werken met een professionele fotograaf die meteen 360 graden foto’s, video en plattegronden van je huis maakt.

5. Bezichtigen (en plannen)
Zo, je huis staat op Funda en de bezichtingsaanvragen stromen binnen. Als je fulltime werkt, zal je baas niet blij zijn met al die telefoontjes. Je kunt maar beter een paar middagen vrij nemen om alle bezichtigen te doen. Maar let op, je bent vaak emotioneel betrokken en dat kan het lastig maken een rondleiding te geven. En wat ik belangrijker vind: hoe denk je dat kandidaat-kopers zich voelen als ze met een trotse eigenaar door het huis lopen? Ze voelen zich vaak niet op hun gemak, durven niet hardop uit te spreken dat zaken niet goed zijn of wat ze zouden willen veranderen. Het kan er voor zorgen dat mensen een minder prettig gevoel aan de woning overhouden.

6. Kun jij goed onderhandelen?
Als je zonder makelaar je huis verkoopt, zal je zelf moeten onderhandelen met een kandidaat-koper over de prijs. Als je geen ervaren onderhandelaar bent kan dit nadelig uitpakken (ook als je dit wel bent, omdat je emotioneel betrokken bent). Bedenk dat een makelaar ervaring heeft met onderhandelen, wij doen dit dagelijks. Daarnaast ben ik niet emotioneel betrokken. Een goede makelaar denkt ook met je mee over andere voorwaarden die voor jou belangrijk kunnen zijn. Denk aan oplevering, financiering, spullen etc. Dit kan een groot verschil maken in de prijs die je voor je woning ontvangt.

7. Wat als er iets mis gaat?
Je huis zelf verkopen lijkt bij anderen soms zo makkelijk te gaan. En als je geen stappen vergeet, een goede prijs voor je huis hanteert en veel kandidaat kopers over de vloer krijgt, kan het ook snel gaan. Maar bedenk je goed dat, wanneer een situatie zich voordoet die niet in de boekjes staat, je flink in de problemen kan komen. Wat moet je als verkoper wel melden en wat hoeft niet? Wat als er na de koop nog een ernstig gebrek aan het licht komt? Wat als je in een conflict komt met de kopers? Wat als er juridische aspecten kleven aan het huis waar je de koper niet over geïnformeerd hebt? Wat als de kopers telkens hun ontbindende voorwaarden willen verlengen?

8. Je verantwoordelijkheid
Als verkopende partij heb je een meldingsplicht. Deze gaat erg ver! Ga je het zelf doen? Lees je dan goed in over dit onderwerp. Wij als NVM-makelaar werken met lijsten zodat je niets vergeet.

9. De koopakte
Je bent er uit gekomen met de koper. Gefeliciteerd. Nu even de koopakte opstellen. Een juridisch stuk waar alle afspraken in vastgelegd worden. Best ingewikkeld als dit geen dagelijkse kost is. De afspraken moeten er zo in komen dat beide partijen tevreden zijn, soms ene hele kluif. Gelukkig gebruiken NVM makelaars standaard overeenkomsten en leggen ze vooraf al goed uit wat er in komt te staan zodat je koper niet met verrassingen wordt geconfronteerd.

Heb je er nog steeds zin in zelf je huis te verkopen? Super! Maar nu weet je wel wat je te wachten staat. Naast het feit dat een makelaar een heleboel weet en ervaring heeft is het ook harstikke fijn om met iemand te kunnen sparren die niet (zo) emotioneel gebonden is aan je huis en jouw situatie. Stick to what you’re good at!

Andere blogs over wonen en verkoop

Waarom Dina als jouw makelaar?

In contact komen met Dina

bloom-2

3 Comments

  1. pim schreef:

    Ik kan me goed voorstellen dat het vaststellen van een goede prijs belangrijk is voor de verkoop. Een makelaardij neemt je veel zorgen uit handen. Je hebt overigens helemaal gelijk dat emotionele betrokkenheid bij verkoop kan hinderen. Ik heb dat zelf ook ervaren toen ik in 2015 mijn auto probeerde te verkopen.

  2. Natalie schreef:

    Je hebt helemaal gelijk. De expertise m.b.t. het verkopen van een huis is gewoon te uitgebreid. Ik wist niet eens dat het mocht: zonder tussenkomst van een makelaar je huis verkopen. Het gaat om zulke grote geldstromen en belangen. Punt 7 alleen al maakt het de moeite waard om een makelaar in de arm te nemen.

  3. Huizenbank schreef:

    Goed geschreven! Mocht je toch zelf je huis willen verkopen dan heb je tegenwoordig ook makelaars die alleen de diensten leveren waar je voor kiest, dus zo heb je toch nog hulp erbij. Gr. Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *