Heb je eigen huis? En wil je misschien in dit jaar gaan verhuizen? Let op, dit is er allemaal verandert in 2019!

Als huiseigenaar en of als toekomstig woningeigenaar is het handig om te weten wat er veranderd in 2019. Ook wanneer je wil verhuizen is het belangrijk om te weten wat er dit jaar voor huizen-kopers veranderd is zodat je goed voorbereid de woningmarkt op gaat. Wij zetten de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

1. Goed nieuws: Je leen-capaciteit blijft waarschijnlijk gelijk of groeit zelfs iets!
Dat veel mensen in 2019 waarschijnlijk meer kunnen lenen komt voornamelijk door de algemene loonstijging. Verder betekent het voor de inkomens tot € 28.000 per jaar dat je iets meer kan lenen dan vorig jaar. Bij twee-verdieners telt het tweede inkomen in 2019 nog steeds voor 70 % mee.

2. Nul op de meterwoning
Wanneer je voor nieuwbouw kiest, koop je in veel gevallen ‘Nul op de meter woningen’. In sommige gevallen kun je dan extra lenen. Dit is inkomensafhankelijk en vaak pas van toepassing als je al aan je maximale leencapaciteit zit.

3. Subsidies op energiezuinige maatregelen
Wil je liever blijven wonen, ook dan kun je in aanmerking komen voor subsidies indien je je huis energiezuiniger wil maken. Dit wordt geregeld per gemeente dus bekijk in dat geval even op de website energiesubsidiewijzer.nl.

4. De NHG grens stijgt weer!
De logisch gevolg van de stijgende huizenprijzen en het nieuwe standaard. De NHG grens is verhoogd naar een maximale koopprijs van € 290.000. Ook mag je maximaal € 17.400 meefinancieren aan energiebesparende maatregelen. De kosten van nationale hypotheekgarantie worden verlaagd naar een rentepercentage van 0,9 % over je leenbedrag.

5. Ben je van plan om te klussen in plaats van te verhuizen?
Het ‘lage BTW-tarief’ is gestegen naar 9 %. Dat betekent dat bepaalde werkzaamheden zoals bijvoorbeeld schilderen en stukadoren wat duurder worden.

6. Lijkt het je leuk om een monumentaal pand te kopen of heb je er al één?
Lees je dan even ‘opnieuw’ in. Er is een hoop veranderd. De fiscale aftrek is omgezet naar een subsidieregeling en onderhoud restauratie wordt voortaan betaald tegen een lening tegen 1 % rente.

7. Belastingvrij schenken blijft in 2019!
Je ouders mogen je nog steeds schenken voor de aankoop van je nieuwe huis. Een goed onderwerp voor de zondag koffie.
Want ook in 2019 mag iedereen je eenmalig maximaal € 100.000 schenken voor de aankoop van een eigen huis. Je mag het bedrag ook voor aflossing van je hypotheek. (Let op: Dit geldt tot je 40e)

8. Maximale hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd naar 49%
Al een aantal jaar daalt het percentage waartegen je hypotheekrente in aftrek kunt brengen. Ooit was het 52%, in 2019 is het aftrek percentage 49%.

9. Je WOZ-waarde stijgt
Waarschijnlijk geen grote verrassing maar de WOZ-waardes zullen gemiddeld 6 % stijgen. Altijd goed om te kijken of het mogelijk is hier tegen bezwaar te maken. Deze waarde is immers niet alleen gekoppeld aan je onroerende zaakbelasting maar ook voor je rioolheffing, eigen woning forfait, erfbelasting etc.

10. Onze energierekening stijgt flink
De belasting op energie stijgt, waardoor we gemiddeld per jaar zo’n € 150 extra betalen. Wel goed om even rekening mee te houden in de maandlasten als je een huis gaat kopen.

Jawel, best wat nieuwe regels. Als je dingen niet begrijpt kun je altijd even een mailtje sturen of bellen en dan leggen we je verder uit wat dit voor gevolgen voor jou heeft!

Succes,
Dina verkoopt & Thomas de aankoopmakelaar

Dina verkoopt en Thomas de aankoopmakelaar

In contact komen met Dina

In contact komen met Thomas

Waarom een aankoopmakelaar?

Meer blogs met tips.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *