Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

De eerste indruk is ontzettend belangrijk. Wanneer mensen de straat in rijden en een huis binnen stappen schijnen ze binnen 10 seconden al te weten of ze ergens wel of niet willen wonen. Besteed dus alle aandacht aan die goede eerste indruk. Hoe pak je dat aan?

De voordeur
Het eerste dat mensen zien, al voor ze het huis binnenstappen, is de voorkant van het huis. Het straatbeeld kun je natuurlijk niet veranderen, maar voor een nette voortuin (ook van de buren) en vooraanzicht kun je natuurlijk wel zorgen. Moet het schilderwerk nodig gebeuren? Pak die voordeur dan nog even aan!

voordeur schilderen.png

Hal
De eerste plek waar potentiele kopers binnenkomen. Ruim de hal op. De meeste hallen/entrees zijn al niet erg groot, laat ze dan ook niet kleiner lijken door een overdaad aan jassen aan de kapstop etc.

Frisse uitstraling
Zijn de muren her en der beschadigd? Is het schilderwerk zo oud dat het wat geel begint te worden? Heb je een lekkage gehad? Verf opnieuw. Maak het hele huis grondig schoon, lap je ramen en stof overal: kopers komen overal. Heb je zelf geen tijd? Huur dan voor een ochtend een schoonmaker in. Het kost een paar tientjes maar kan je een hoop stress en gedoe besparen. Verhuizen is al stressvol genoeg!

couple-cleaning-kitchen-together_23-2147766953

Kleine dingetjes afmaken
Makelaars krijgen tijdens bezichtigingen liever niet kleine puntjes van kritiek door het hele huis te horen. Het staat slordig als er tape niet is weggehaald van de wand, iemand een deurklink in zijn hand houdt of de vensterbank onder het stof zit. Die kleine dingen kunnen kopers namelijk onzeker maken. Is dit niet goed? Wat is er dan nog meer niet goed dat ik niet kan zien? Als je kopers iets geeft om over te zeuren, zullen ze dit ook laten terugkomen in het voorstel wat ze zullen uitbrengen. Plan samen een zaterdagmiddag in, loop kritisch door je huis en pak die kleine dingen aan. Het kost wat tijd en aandacht en kan je echt een betere verkoopprijs opleveren.

Geen losse eindjes en antwoorden
Zorg er voor dat je goed op de hoogte bent van de bouwkundige staat van je huis. Heeft er een lekkage plaatsgevonden? Zoek het uit zodat je de oorzaak kunt uitleggen. Zorg er voor dat de kopers bij de kruipruimte kunnen om deze te checken. Onzekerheid vinden kopers vervelend. Vooral in deze gekke markt waarin ze (onredelijk) snel moeten beslissen of ze een woning wel of niet kunnen kopen. Voor de verkoop van je huis vraag ik je de NVM vragenlijst in te vullen. Heb je twijfels? We kijken er samen naar. Het is belangrijk dat een kandidaat koper vooraf zo goed mogelijk geïnformeerd wordt.

Persoonlijke spullen weghalen
Er is een ‘fine line’ tussen je huis gezellig maken en je huis te persoonlijk maken. Ik kan je hierbij helpen. Maak het huis een stuk leger. Je wil toch verhuizen dus begin alvast deels met sorteren, weggooien en inpakken. Let wel op; Door al je persoonlijke spullen weg te halen kan het huis leeg en kil overkomen en dit moet je juist zien te voorkomen. Neutraal werkt het beste, dan kunnen mensen hun eigen stijl het beste voorstellen in het huis.

Zoals je ziet komt er nog best wat bij kijken. Onthoud: je kunt maar 1 keer een goede indruk maken. Door voor de verkoop wat extra aandacht aan je huis te besteden kun je een echt een hogere prijs voor je huis krijgen. Ik help je hier graag bij!

Andere blogs over wonen en verkoop

In contact komen met Dina

Waarom Dina als jouw makelaar?