Verbouwen of verhuizen?

Je bent niet meer helemaal tevreden met je huis of je groeit er uit maar twijfelt of je je huis wilt verbouwen of dat je wil verhuizen. Herkenbaar gevoel? Je bent niet de enige. Het is tijd om wat dingen op een rijtje te zetten zodat je verder kunt.

Maak een wensenlijst
Waarom past het huis nu niet meer bij je wensen? Dat gevoel van onvrede komt altijd ergens vandaan. Je vindt de buurt niet meer fijn, je mist een slaapkamer of je wilt meer ruimte in je woonkamer. Heb je het naar je zin in de wijk/plaats of wil je in een andere omgeving wonen? Sommige dingen kun je in je bestaande woning aanpassen en sommige niet. Maar twee lijsten voordat je gaat kijken naar je mogelijkheden in je huis:
1. Dingen waar je niet tevreden over bent
2. Dingen die je zou willen

Hoe gek ben je op het plekje?
Enige feit dat je niet kunt veranderen aan je huis is de locatie. Hoe gehecht ben je aan je plekje? Zet alle voor- en nadelen van je huidige adres op een rij en bedenk je of je liever ergens anders zou willen wonen.

Mogelijkheden bestaande huis?
Onderzoek goed wat de (uitbreiding)mogelijkheden zijn in je bestaande woning. Kun je uitbouwen? Wat houdt je dan aan achtertuin over? Is een opbouw of een dakkapel mogelijk? Check ook of je daar een vergunning voor nodig hebt. Of misschien wil je de hele indeling van de kamers wel veranderen. Maak een lijstje van verbouwingswensen. Bedenk wat je er mee opschiet en wat de kosten zijn, en of het mogelijk is tijdens je verbouwing in je huis te wonen of dat je tijdelijk ander onderdak nodig hebt.

Kostenplaatje
Je hebt helder wat je verbouwingsplannen gaan kosten. Denk je er over om een ander huis te kopen? Hou dan rekening met de kosten koper (ca. 4/5% van de koopsom)
Voorbeeld kosten koper, bij een koopsom van € 325.000,– k.k.:

  • Koopsom                                         € 325.000,–
  • Overdrachtsbelasting                   € 6500,–
  • Taxatie                                             € 650,–
  • Bouwtechnische keuring             € 400,–
  • Hypotheekadviseur                       € 2750,–
  • Aankoopmakelaar                         € 2750,–
  • Notariskosten                                 € 1000,–
  • Totale aankoopsom                     339.050,– k.k

Daarnaast heb je vaak nog dubbele lasten en verhuiskosten.

Huidige woningmarkt
Niet het belangrijkste maar niet onbelangrijk. Hoe staat de woningmarkt erbij? Op dit moment weet je dat je je huis natuurlijk snel verkocht hebt als je een redelijke prijs hanteert. De woningen gaan als warme broodjes over de toonbank wat ook betekent dat de zoektocht naar een anders huis wat langer kan duren. Zeker in deze tijd is het handig om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Jouw hypotheek & de hypotheekrente
Een ander belangrijk aspect is je hypotheek. Hoe hoog wordt je rente ten opzichte van je huidige hypotheekrente. Dit kan een afweging zijn om juist wel of niet te verhuizen omdat een nieuwe rente veel kan betekenen voor je maandlasten. Als je overweegt om te gaan verbouwen kun je bij de bank nagaan of je de verbouwing in je huidige hypotheek kunt meenemen.

Het proces
Een flinke verbouwing gaat je niet in de koude kleren zitten, het kan veel stress opleveren. Maar dat kan verhuizen ook. Je kunt voor jezelf waarschijnlijk wel de afweging maken wat je het liefste doet. Bedenk hoe je een verbouwing zou aanpakken. Kun je zelf veel of heb je bekenden die je kunnen helpen? Nodig eens een aannemer uit om alles door te spreken zodat je meer weet over wat je te wachten staat. Neig je meer naar een anders huis? Nodig dan een makelaar uit die je goed kan helpen. Thomas en ik komen graag bij je langs. Ik vertel je over de waarde van je huis en hoe we het beste de verkoop kunnen aanpakken. Thomas vertelt je over het aankoopproces, waar je allemaal tegenaan kunt lopen en hoe hij je kan helpen.

Voordelen verbouwen:
– Nog meer ‘jouw huis’ maken
– Je blijft op je geliefde plekje
– Het is een minder grote stap
– Geen dubbele lasten zoals bij verhuizen

Voordelen verhuizen:
– Nieuwe start
– Je kunt precies zoeken wat past binnen je nieuwe wensen
– Je kunt echt voor iets anders gaan
– Een verbouwing kan soms niet al aan je wensen tegemoet komen
– Ga je flink verbouwen, dan krijg je het bedrag niet volledig terug als je verkoopt
– Koop je een nieuwer huis dan zullen je energielasten lager worden

Wil je meer inspiratie? Bekijk dan is een paar afleveringen van het TV programma ‘verbouwen of verhuizen’. Kom jij straks tot de conclusie dat je wilt verhuizen of weet je niet waar je moet beginnen? Ik kom graag vrijblijvend bij je langs zodat je beide opties goed kan uitwerken. Daarna kun je een gefundeerde beslissing nemen!

In contact komen met Dina

Waarom Dina als jouw makelaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *