Kluswoning gekocht en wil je gaan verbouwen? Ik vertel je hoe je dat aanpakt!

Je hebt een huis gekocht maar er moet nog veel gebeuren om het naar eigen smaak te maken: Jij gaat klussen! Belangrijk om een goed plan te maken want er komt een heleboel op je af. Tegenvallers, onvoorziene kostenposten en nog veel meer! Naar aanleiding van al mijn eigen ervaring hier een leidraad waar je aan moet denken met een heleboel tips.

Stap 1: Wat wil je verbouwen en wat geeft je huis meerwaarde?
Wanneer je een huis gaat verbouwen is het altijd goed na te denken over twee aspecten. Wat wil je zelf graag en wat zorgt voor een waardestijging van je nieuwe huis. Je eigen wensen staan natuurlijk voorop, maar het is verstandig na te denken wat meerwaarde voor je huis oplevert. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een standaard dakkapel of een extra grote dakkapel.

Stap 2: Je budget
Wanneer je echt een opknap project te pakken hebt, kun je waarschijnlijk niet al je wensen in 1 keer laten uitkomen, je hebt immers een budget. Maak een lijst met harde eisen en zachte eisen, overleg dit met je partner en/of familie en vrienden. Hoe meer je er over praat met verschillende mensen hoe beter. Iedereen heeft andere ervaringen. De meeste mensen komen tot de conclusie dat ze vooral de living picobello willen afwerken en dat een badkamer of toilet later wel komen. Je brengt immers de meeste tijd door in de woonkamer en keuken!

Stap 3: Kostenplaatje verbouwing
Bovenstaande is natuurlijk ook afhankelijk van het kostenplaatje. Probeer zo snel mogelijk scherp te krijgen wat de kosten per onderdeel zijn zodat je weet wat de verbouwing je ongeveer gaat kosten. Vraag voor je het huis gaat kopen al aan je aankoopmakelaar om met je mee te denken of laat voor de oplevering van je nieuwe huis al een of meerdere aannemers langs komen voor een prijsopgave zodat je weet wat je te wachten staat. Belangrijk; hou het realistisch en bouw een buffer in. Een gewaarschuwd man telt voor twee: Het is niet bemoedigend maar er zullen altijd wat dingen anders uitvallen dan van tevoren gedacht. Denk bijvoorbeeld aan slechte wanden achter het behang die je toch moet laten stuken, een lelijke trap die je toch wil aanpakken e.d.

Stap 4: Financiering
Vanaf 1 januari 2018 kun je nog maar 100 % van de koopsom financieren. Een bouwdepot is vaak nog wel mogelijk, informeer goed naar de mogelijkheden. Dit betekent dat je zelf hebt moeten sparen of ergens geld moet lenen. Wanneer je je huis energiezuiniger wil maken kun je overigens wel extra lenen of rentekorting krijgen bij bepaalde banken. Het is dus van belang om vooraf een goede inschatting te hebben van de kosten en wat je daarvan kunt financieren.

Stap 5: Voorbereiding
Wanneer je aan de buitenkant van je huis dingen gaat veranderen check dan ruim van te voren of je een vergunning nodig hebt. Koop je een appartement, check dan of je toestemming van de VVE nodig hebt voor je aan de slag gaat. Bedenk hoe je alles wil aanpakken en wie het werk gaat uitvoeren. Ga je een hoop lawaai maken? Laat het je buren van te voren even weten. Ga je flink slopen? Er komt altijd meer sloopafval uit een huis dan je verwacht. Regel een container (+vergunning) als je veel sloopwerk verwacht! Een container is zo vol dus calculeer goed in!

Stap 6: Doe je het zelf of schakel je hulp in?
Ga je een hoop zelf doen in de weekenden? Hou er rekening mee dat hier een hoop ‘regelwerk’ bij komt kijken en dat die kennissen niet altijd meteen beschikbaar zijn wanneer dat jou uitkomt, het traject zal waarschijnlijk wat langer duren. Of schakel je iemand in die alles voor je regelt zodat je hier zelf niet over na hoeft te denken? Samen met een aannemer kun je een plan maken, met hulp van zijn ervaring kun je een betere tijdsplanning maken en hoef je zelf een stuk minder te regelen.

Stap 7: De uitvoering
Ook al heb je een aannemer ingeschakeld, je zult vaak toch dingen zelf oppakken. Een globale volgorde die je het beste kunt aanhouden:
– Werk van boven naar beneden.
– Je begint natuurlijk met eventueel slopen (en bedenk waar je het afval naartoe brengt)
– Zorg dat je zoveel mogelijk spullen in huis of besteld hebt. Niets is zo vervelend als 5 keer per dag heen en weer naar de bouwmarkt rijden.
– Leg stucloop over je nieuwe vloer zodat deze mooi blijft tijdens je verbouwing.
– Ga je het huis sauzen? Vraag dan je vrienden een weekend te helpen, met een groepje ben je zo klaar. Tip: Niet te veel vrienden, anders loop je elkaar alleen maar in de weg en is de koelkast zo leeg. Er moet wel gewerkt worden!
– Wacht met het verven of afwerken van je trap tot je bovenverdieping helemaal klaar is. Grote kans dat je je trap anders toch weer beschadigt. Dat zou zonde zijn, niet?
– Aan het einde van de verbouwing ben je het vaak zat, wordt je chagrijnig en ga je iets minder nauwkeurig werken. Vaak zie je wat kleine details over het hoofd of heb je er gewoon geen zin meer in. Tip: Doe dit toch!! Er is niets vervelenders dan hier de aankomende tijd tegen aan kijken en denken ‘had ik maar…’. Als de verbouwing achter de rug is doe je het namelijk niet meer zo snel. Laat bijvoorbeeld een van je meest kritische vrienden door het huis lopen en pak die laatste punten nog even aan.
– Alles af? Dan kun je nu beginnen met inrichten.

Thomas en zijn familie zijn maar liefst 7 keer verhuisd, hij heeft heel wat verbouwingen meegemaakt en veel op de bouwplaats rondgelopen. Beiden hebben we een paar jaar geleden een eerste huis gekocht. Een ‘opknapper’ die we verbouwd hebben met hulp van familie en vrienden. Wij vinden het extra leuk mensen al tijdens bezichtigingen te adviseren over alle mogelijkheden en verbouwingen.

Gaat Thomas de aankoopmakelaar je helpen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en hij legt je alles uit!

In contact komen met Thomas

Waarom een aankoopmakelaar?

Meer blogs met aankoop-tips.

 

 

1 Comment

  1. Natalie schreef:

    Zo’n verbouwingsplan is geen overbodige luxe. En hoe uitgebreid je alles ook hebt doorgesproken met de uitvoerder, het strekt tot voordeel wanneer je hem een beetje achter de vodden kunt zitten. Het bleek in ieder geval nodig voor de renovatie bij mijn broer en schoonzus, die gelukkig gepensioneerd zijn en hier de tijd voor hadden. Het resultaat – zij het enigszins vertraagd en na een hoop discussie – is er wel naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *