Oververhitte woningmarkt in Utrecht. Moet ik overbieden of niet?

Wanneer je begint met het zoeken naar een huis is alles nieuw voor je. Laat het ‘psychologische spel van onderhandelen’ beginnen!

De woningmarkt is de afgelopen maanden natuurlijk vaak in het nieuws ‘Prijzen stijgen in regio Utrecht’, ‘Woninggekte blijft maar aan houden’ en dit wordt vaak aangedikt door verkopend makelaars die een opmerking als ‘voor deze woning hebben we al 30 bezichtigingsaanvragen’ niet kunnen laten. Hier wordt je natuurlijk ontzettend onzeker van. Laat je niet verleiden om hulp te vragen aan deze verkopend makelaar, zijn doel is een zo hoog mogelijke prijs behalen voor zijn opdrachtgever de vèrkoper!

Wat zou jij bieden? Vaak roepen kopers 10 % onder de vraagprijs of € 10.000,– boven de vraagprijs. Er is hier geen standaard regels voor; ieder huis en iedere vraagprijs kent zijn eigen verhaal.

  • Zorg eerst dat je weet wat je kunt lenen en hou rekening met bijkomende kosten (kosten koper) en/of verbouwingen.
  • Probeer de waarde van de woning te achterhalen. De ‘taxatiewaarde’ wordt vastgesteld door een taxateur wanneer je je hypotheek aanvraagt. Je taxatiewaarde is het maximale bedrag dat je mag lenen van de bank.
    Het is dus belangrijk om van te voren te weten of je niet veel meer betaald dan deze ’taxatiewaarde’. Hoe bepaal je de waarde van een woning zelf? Je kunt bijvoorbeeld zelf transacties uit het kadaster halen. Dit kunnen echter oude gegevens zijn. Je kan dit natuurlijk ook aan je aankoopmakelaar overlaten die over de meest recente gegevens en kennis beschikt.
  • Dat knusse appartementje in de binnenstad kan heel leuk zijn, maar probeer ook in te schatten of dit appartement de aankomende periode nog in waarde gaat stijgen. Hoe lang plan je hier te wonen? Is het later ook goed verkoopbare woning of zijn er niet veel mensen die het huis praktisch vinden? Indien je veel voor een huis betaald is er een mogelijkheid dat je uiteindelijk een restschuld overhoudt.
  • Probeer te achterhalen welke andere voorwaarden (behalve de prijs) belangrijk zijn voor een verkoper tijdens je onderhandeling. Denk aan de datum van oplevering of het overnemen van roerende zaken.
  • Misschien wel de belangrijkste, hoe graag wil je juist in dat huis wonen. Alleen jij kan hier een prijskaartje aan hangen. Als je net begint met zoeken kun je je hier heel anders over voelen dan als je al maanden bezig bent. Je stelt je eisen bij, wordt realistischer maar op sommige punten juist kritischer. Veel mensen worden het zoeken na een paar maanden zat, er gaat veel tijd, energie en emotie in zitten. Probeer de balans tussen je gevoel (vermoeiing omdat je nog steeds niks gevonden hebt bijvoorbeeld) en je verstand te krijgen of te behouden. Blijf klankborden met je partner, omgeving of je aankoopmakelaar!
  • Wil je overbieden? Bedenk dan dat als je bieding boven de taxatiewaarde ligt, je zelf eigen geld zal moeten bijleggen om het huis te kunnen kopen.

Je kunt al het bovenstaande natuurlijk ook aan Thomas de aankoopmakelaar overlaten. Afgezien van alle trucs die je kunt inzetten, kennis die je zelf kunt vergaren is het gewoon hartstikke spannend de onderhandeling voor je huis aan te gaan. Een emotioneel traject waarbij het ontzettend fijn kan zijn om met iemand te sparren die er iets verder van af staat en ook nog eens verstand heeft van huizen, woningwaarde en onderhandelen.

Thomas vertelt je graag wat hij voor je kan betekenen in een vrijblijvend gesprek!

In contact komen met Thomas 

Waarom een aankoopmakelaar?

Meer blogs met aankoop-tips.

xx3D8A6439